نحوه تولید اسید استئاریک

stearic acid production

نحوه تولید اسید استئاریک

جهت تولید اسید استئاریک، روغن و چربی موجود در آن را گرم می‌ کنند و تحت فشار قرار می‌ دهند. جالب است بدانید این نوع چربی در بسیاری از چربی‌ ها و روغن‌ های گیاهی و حیوانی وجود دارد، اما عموما میزان این نوع چربی در چربی‌ های حیوانی به مراتب بیشتر از چربی‌ های نباتی است.در حقیقت اسید استئاریک از طریق اضافه کردن اسید به چربی‌های حیوانی و آب در دما و فشار بالا به دست می‌آید و این فرآیند منجر به هیدرولیز تری‌گلیسیریدها می‌شود. همچنین، اسید استئاریک می‌تواند از طریق هیدروژنه کردن برخی روغن‌های گیاهی اشباع نشده تولید شود. اگرچه اسید استئاریک خالص به صورت جداگانه وجود دارد، اما اسید استئاریک معمولا ترکیبی از اسید استئاریک و اسید پالمتیک است.
تولید این محصول با هیدرولیز تری اتیلن گلیسیرید همراه است. این اسید از چربی و روغن در آب گرم با فشار بالا تولید می شود. معمولا استئاریک اسید تجاری حاصل از ترکیب پالمتیک اسید و استئاریک اسید و مقدار کمی اولئیک اسید می باشد.
در حقیقت استئاریک اسید در چربی و روغن گیاهان و حیوانات یافت می شود. نمونه چربی حیوانی شامل 30% اسید استئاریک می باشد. بیشتر روغن های گیاهی 5 درصد از حجم خود را از اسید آمینه دریافت می کنند، به جز کره کاکائو و کره شیا که 9 برابر بیشتر اسید استریک است. برای جداسازی این ماده، چربی یا روغن حاوی اسید آمینه را حرارت می دهند و تحت فشار خاص قرار می دهند، سپس موادی که در آب جوش قرار دارند داخل دستگاه تقطیر قرار داده می شود. این دستگاه بخارهای حاصل از جوشاندن روغن و چربی را گرفته و آن ها را از طریق یک سری کویل های سرد باز می کند. افت ناگهانی دما باعث می شود که استئاریک اسید به یک مایع تبدیل گردد. سپس می توان آن را به یک ماده جامد واکس مانند تبدیل کرد.
محصول فوق با صابونی شدن تری گلیسیریدها چربی ها و روغن ها با استفاده از آب گرم با دمای حدود 100 درجه سانتیگراد به دست می آیند. سپس مخلوط حاصل تقطیر می شود. این محصول در گرید تجاری اغلب مخلوطی از اسیدهای استئاریک و پالمتیک است، اگرچه شکل خالص این اسید نیز موجود است. همچنین این اسید در چربی های حیوانی بیشتر از گیاهی یافت می شود به طوریکه این مقدار در چربی های حیوانی تا 30 درصد و در چربی های گیاهی حدود 5 درصد است. یک استثنا در این مورد وجود دارد که آن هم مربوط به کره کاکائو و کره شی است که میزان استئاریک آن ها به ترتیب 34 و 28-45 درصد است.

پس به طور کلی اسید استئاریک یک اسید چرب است که به طور معمول با هیدرولیز چربی ها و روغن های حیوانی و گیاهی رایج تولید می شود و به دنبال آن تقسیم تقطیر یا تبلوراس یدهای چرب حاصل می شود. روشهای پرس کردن ، اسیدهای چرب اشباع نشده مایع را از اسیدهای چرب اشباع جامد جدا می کنند. اسید استئاریک مورد استفاده در مواد آرایشی معمولاً دو یا سه بار (Stearic Acid Triple Pressed) فشرده می شود  در نتیجه غلظت های مختلفی ایجاد می شود. اسید استئاریک درجه آرایشی و بهداشتی معمولاً مخلوطی از اسیدهای چرب هستند ، بسته به نوع تولید و محل تولید آنها که اغلب با اسید پالمیتیک ترکیب می شوند متفاوتند.

نکات ایمنی و موارد هشدار در مورد کار با ماده شیمیایی اسید استئاریک:
با توجه به اینکه اسید استئاریک (Stearic Acid) دارای یک هیدروژن در ساختار مولکولی خود است، این اتم از نظر واکنش پذیری فعال بوده و به راحتی در واکنش های جانشینی با یک اتم دیگر به صورت یون شرکت می کند. به همین دلیل آگاهی از موارد ایمنی شیمیایی این ماده برای افرادی که با اسید استئاریک در ارتباط هستند لازم و ضروری می باشد.
برای اسید استئاریک هیچ گونه اثرات سمی و عوارض حاد مشاهده نشده است اما افرادی که با پودر اسید استئاریک و یا بخارات و غبارهای آن در تماس هستند دچار تحریک چشم، پوست و دستگاه تنفسی خواهند شد. همچنین تماس با اسید استئاریک موجب اختلال سیستم گوارشی می شود.
چنانچه پوست فرد با اسید استئاریک تماس پیدا کند، محل تماس را باید سریعاً با آب شستشو داد و در صورت بروز سوزش زیاد و التهاب فوراً به پزشک مراجعه نمود. در صورت استنشاق بخارات اسید استئاریک و تحریک سیستم تنفسی، بهتر است فرد را به هوای آزاد منتقل کرد و در صورت امکان از کپسول اکسیژن برای تنفس بهتر او استفاده نمود.
اسید استئاریک را باید به دور از منابع حرارتی، منابع گرمازا، آتش و رطوبت، انبار کردن و نگهداری نمود. تمام بسته های حاوی اسید استئاریک باید برچسب صنعتی شامل وزن، خصوصیات ایمنی و فیزیکی ماده داشته باشند. این ماده را باید در ظروف در بسته و به دور از مواد اکسید کننده و قلیایی نگهداری کرد.

نکته جالب در مورد اسید استئاریک

جالب است بدانید بر اساس پژوهش‌های انجام شده، اسید استئاریک در مقایسه با اسیدهای چرب اشباع شده دیگر، میزان کلسترول کمتری دارد؛ از این رو، اسید استئاریک نسبت به سایر اسیدهای چرب اشباع شده، زیان کمتری برای سلامتی انسان دارد.

 

منابع:

https://www.puracy.com